Sunday, August 10, 2014

Nooit meer betalen voor mobiel internet

Deze visie omvat geen mogelijke nadelen :)

De telecommarkt is gek. Heel veel mensen betalen (te) veel voor hun mobiele abonnement en prijzen van telefoons zijn veel hoger dan dat de losse componenten waard zijn. Daarnaast is de dekking van 4G nog steeds niet heel Nederland bij sommige providers en er zijn plekken waar zelfs helemaal geen bereik is. Een telefoontje in het buitenland kost je een vermogen.

Hoe gaaf zou het zijn als je nooit meer voor mobiel internet hoeft te betalen? Het kan. Een Amerikaanse provider die gratis internet en belminuten aanbiedt in ruil voor het bekijken van reclames komt binnenkort naar Nederland. Maar het kan ook anders.

De telecommarkt zou genationaliseerd, misschien zelfs gecontinentaliseerd kunnen worden. Miljoenen Nederlanders kijken om acht uur het journaal op Nederland 1 en toch betaalt het grootste gedeelte van die mensen niet direct aan de NOS. De publieke omroepen worden betaald van belastinggeld en ledenbijdragen, maar het kijk- en luistergeld bestaat al lang niet meer. Mobiel internet en telefonie zouden ook uit belastinginkomsten betaald kunnen worden. Zie het als Rijkswaterstaat die de wegen aanlegt en beheert. De infrastructuur is er al en conflicten tussen bijvoorbeeld KPN en gemeentes over plaatsingen van masten zijn veel eenvoudiger op te lossen. Daarnaast zouden in steden routers van mensen gebruikt kunnen worden om een groot netwerk op te zetten.

Dankzij die mooie Europese unie van ons passeer je zonder enig oponthoud de landsgrenzen. Voor telecom geldt dat zeker niet. Prijzen zijn absurd hoog in het buitenland, terwijl het dezelfde eentjes en nulletjes zijn. Gelukkig gaat daar verandering in komen, maar het zou nog mooier zijn als je ook in het buitenland niks hoeft te betalen. Toeristen maken in landen (waar geen tolwegen zijn) ook gratis gebruik van het wegennet.

Iedereen wil graag overal op internet kunnen en de generatie die het niet doet, is aan het uitsterven. Zelfs al moet er apart belasting voor betaald worden, dan zal dat bedrag beduidend lager zijn dan de €40/50 per maand die velen nu betalen. Telefoons zelf moeten ook goedkoper worden, maar gelukkig zijn goedkopere telefoons met goeie specificaties in opkomst.